De geschiedenis

Was het de seventies of the eighties ?

Ongeveer rond 1980werd in de schaduw van de Sint Laurentiuskerk in Lokeren een nieuwe recreatieve wielerclub boven de doopvont gehouden die de naam kreeg WTC RAEPESPURTERS. De clubnaam is ontleed aan de “RAEPE” waarvan het symbool terug te vinden is zowel in het wapenschild en vlag van de stad Lokeren. De raap verwijst naar de welstand uit een ver verleden door te teelt van rapen en bieten in het WAASLAND waar LOKEREN deel van uit maakt. De club kiest haar onderkomen in café “Het Centrum” vlakbij de kerk en sluit aan bij het verbond Waasland met 10 leden.
De stichters van het 1ste uur waren Gaston VAN KERCKHOVE en Paul VERMEIREN die de eerste 3 jaar waarnemend voorzitter was waarna na 3 jaar Gaston de fakkel overnam.
Er werden toen niet alleen kleine ritten gereden, die vaak een verkenning waren van één of andere gazettenronde, maar ook deelnames in het Waasland met de Ronde van het Waasland zelf en Parijs-Roubaix als uitschieters. Na het 1ste jaar sloten 17 leden aan waarna dit aantal tot op heden gestaag is blijven stijgen.

Verhuis naar ‘t Pompierken

Eind 1990 wijkt de club uit naar een ander lokaal, café “POMPIERKEN”, dat zich situeert in de Lepelstraat te Lokeren recht tegenover de stadskliniek. De club heeft daar nog altijd haar vaste stek. Eind 1993 houdt de club het bij het verbond Waasland voor gezien en sluit aan bij de Vlaamse Wielrijdersbond (VWB). Achteraf bekeken bleek dit niet de beste keuze te zijn omwille van de verre verplaatsingen en de afwezigheid van organisaties in de eigen regio. Toen werd vooral deelgenomen aan de voornaamste klassiekers van dit verbond met 23 leden.

Lid van de KBWB, nu Wielerbond Vlaanderen

Na 3 jaar sluit de club zich in 1997 aan bij de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) en krijgt het stamnummer 71997005 toegewezen. Deze keuze blijkt een schot in de roos te zijn.
In 1998 organiseren de RAEPESPURTERS voor het eerst 2 zomerritten en start men in de winter met een veldtoertocht die de naam “ Raepe-VTT” krijgt. In een tijdspanne van 4 jaar promoveert de club naar 1ste provinciale WBV waar de club nog altijd zijn vaste stek heeft. Ondanks het feit dat men moet optornen tegen clubs met meer dan 100 leden weet men zich goed te handhaven in de bovenste helft van dit klassement.
In 2003 stijgt het ledenaantal tot 40 en tussendoor is er een permanente route gestart met de naam “Durme & Scheldeboorden “ (58 of 108 km) die vanaf het 1ste jaar al door vele wielertoeristen verreden wordt. De club start ook met de uitgave van een infoblad “Clubnieuws” dat minstens 2 maal per jaar aan de leden wordt verspreid.
2005 is het absolute topjaar. Het bestuur wordt hervormd en de club wordt onder gebracht in een VZW.

Provinciale en Nationale bijeenkomsten

De RAEPESPURTERS grijpen de kans om van hun organisatie van de Provinciale Bijeenkomst 2005 een onvergetelijke gebeurtenis te maken. Niet alleen omwille van meer dan 2500 deelnemers maar ook om de apotheose wanneer Tom Boonen tijdens de afsluitende receptie op groot scherm zich tot wereldkampioen kroont. In 2006 sluiten zich 52 leden aan.
In 2010 organiseren ze de Provinciale Winter VTT.
Sinds 2008 is van  de Nationale bijeenkomst, en later de Belgian Cycling Happening een prioriteit gemaakt. Met een ruime groep vertrekken we voor een meerdaagse tocht naar deze organisatie en wordt het fietsen gecombineerd met de gezelligheid van een verblijf ter plaatse.
Te Lanaken, Heverlee, Sankt- Vith, Roeselare  verbleven we voor enkele dagen. Naar Herzele en Antwerpen was het daguitstap.
V00r 2014 staat er een 4-daagse gepland naar ‘Les lacs de l’eau d’heure’